Követőim

2010. szeptember 16., csütörtök

A Matula ikrek pályamunkái

 A Matula ikrek  , azaz Kriszti és Zsuzsa hozták nekünk a következő csodát! Köszönjük!

1. Pályamunka


Ha már karácsonyi pályázat, először is könnyen elkészíthető karácsonyfadíszekre gondoltunk. Régebben már gyártottunk egy halommal, aminek legjava a szüleinknél díszeleg a fán telente. Egyrészt tipikus karácsonyi színösszeállításokkal fogunk dolgozni, másrészt pedig a Dius-féle kockás anyagokból. Én ezekből már ki is szabtam a rengeteg köröcskét, amire szükségem lesz.

A jojókoszorúkhoz három színből 4-4 darab jojó kell koszorúnként, a kockákhoz, ha ugyancsak három színből készülnek, akkor természetesen 2-2 jojó színenként/kockánként.

A mintadarabokat megméretve anyukánkkal, arra jutottunk, hogy a pici jojókhoz 7 cm, a nagyobbakhoz 8-9 cm átmérőjű köröket kell vágnunk. Mivel nincs körzőm, jó szokásom szerint elindultam egy vonalzóval a konyhába, megfelelő átmérőjű, kerek tárgyakat keresni. Pillanatok alatt megkerült a két szükséges sablon, a kisebb egy mogyorókrémes üveg kupakja, a nagyobb egy bögre formájában.


Ezekkel aztán nekiláttam a felrajzolgatásnak, mivel 4 koszorút, és 4 kockát tervezek, így színenként 16 kicsi, és 8 nagy kört készítettem.


A türelmes rajzolás, és vagdosás után erre a végeredményre jutottam:




A jojó blokk a körlapból úgy készül, hogy a kör hátoldalát magunk felé fordítva, a szélét szép türelmesen, kézzel behajtogatva (az anyag foszlósságától függően keskenyebben, vagy szélesebben), kézzel, előöltéssel körbevarrjuk, majd a varrást addig húzzuk össze, míg a lehető legkisebbre zárul a keletkező kis bugyor szája.

Jó tudni, hogy a körbevarrásnál minél kisebb öltésekkel dolgozunk, annál nagyobb lesz a középen maradó köröcske, hiszen annál több anyagot szedünk fel az összehúzó szálra. A bugyrocskát kilapítjuk, úgy, hogy az összehúzás a közepére kerüljön, és íme, máris kész a jojó, csak néhány öltéssel rögzítjük a varrócérnát. A közepét még díszíthetjük gyöngyökkel, vagy gombokkal. A technikából következik, hogy a kész jojó az eredetileg kiszabott körlapnak körülbelül a fele átmérővel fog rendelkezni, így tervezzük a sablont.



Itt már az elkészült jojók (a nagyobbakból 6-6 kell egy kockához, a kisebbekből pedig 12 ad ki egy koszorút)


A kockákhoz a jojókat láthatatlan öltéssel varrogattam össze, a koszorúhoz mindjárt az akasztót képező szálra fűzhetjük őket.







 A csereberére  két kockából, és két koszorúból álló kis készletet ajánlunk fel belőle.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek!! :)

    VálaszTörlés
  2. Naaa, ez nem éééér...
    én még csak tervezgetem, hogy mit csináljak, és ti már hozzátok is a kész munkát???
    Tessék éjszaka aludni, arra való!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ötletesek! Még nem láttam ilyet, igazán tetszik, gratulálok!:)

    VálaszTörlés
  4. Tényleg nagyon jópofák ezek a jojók!:)

    VálaszTörlés