Követőim

2010. szeptember 24., péntek

Judit és Panna pályamunkái

Judit és Panna küldte nekünk ezeket a csodás angyalkákat! Én ilyet még soha nem csináltam, csak nézem nagy szemekkel....Köszönjük!!!
( Judit ugyanaz a Judit, aki a lószőr medálokat felajánlotta mecénásként!)


1. Pályamunka



Ezt a kis angyalkát a Panna tavaly tanulta, s karácsonyra sorozatban gyártotta. Jutott a mamáknak, a tanító néniknek és még az osztály karácsonyfájára is. Az anyagszükséglete minimális, a kevesebb türelemmel rendelkezők is bátran nekifoghatnak. S egy ügyes kezű kislány is meg tudja csinálni J.

A Panna készítette, én fotóztam, s írom a szöveget. Az angyalkák lehetnek kisebbek, nagyobbak, a méreteket csak tájékoztatásként írtuk oda.

Kell két kis darab gyapjú (kézműves boltban vehető) 8x19 cm – ez lesz a teste, illetve 6x9 cm- ez lesz a szárnya. Illetve aranyszínű fonál, kb. 50 cm ( ez attól is függ, hogy hányszor tekersz körbe kötözéskor, illetve milyen hosszú akasztót szeretnél).



A hosszabbik darab gyapjúra kössél egy csomót, ez lesz majd a feje. Ne középre essék, hanem kicsit az egyik széle felé.



A rövidebb rész lesz az angyalka teste, illetve eleje, a hosszabb részt igazítsd rá a fejre- ez lesz a haja, illetve a háta (palástja). Fogd össze a nyakánál.


Az aranyszállal kösd meg a nyakánál- tekerd körbe kétszer-háromszor-, s hátul kösd csomóra a szálat. (így néz ki most hátulról)


A szárnyul szolgáló gyapjút tedd be az eleje és a háta közé, majd az aranyszállal tekerd keresztbe a mellkasát, hátul kössél csomót.



Ha csak ráülteted valami ajándékra, akkor most le is vághatod a felesleges szálat. Ha fel szeretnéd akasztani, akkor zsákvarrótűvel, vagy ha ez nincs, akkor horgolótűvel , ha ez sincs akkor egy darab meghajlított dróttal ( na nekünk ez volt….) húzd át az aranyszálat a nyakán lévő „ körbetekerés” alatt, köss rá csomót. Már készen is vagy!

Reméljük sok hasonló angyalka születik a kezetek alatt. Mi mindenesetre felajánljuk ezt a két angyalkát egy szerencsés alkotótársnak.

Judit és Panna


2. Pályamunka

Marokkó




A következő játékot a Panna készítette az öccse névnapjára- biztos ismeritek a marokkót. Az ára igen barátságos- csak a hurkapálcákat kellett megvennem. A pálcákat félbetörte, a végeit hegyesre csiszolta. Majd kiszinezte őket filctollal. 10 db-ot zöldesre, ezek 2 pontot érnek. 10 db-ot feketésre, ezek 3 pontot érnek. 5 db-ot pirosasra, 5 pontosak. 5 db-ot kékre, ezek 10 pontosak. És egy db lila-piros van, 20 pontos. Készült hozzá egy kis tartózsák is.
Ha valaki nem ismerné a játékot: össze kell fogni a pálcákat, majd az asztalra szorítva elengedni. Majd úgy kell leszedni a kupacról a pálcákat, hogy a többi pálca ne mozduljon meg. Ha megmozdul, akkor a másik játékos jön.
Igaz, hogy ez az ajándék nem kifejezetten karácsonyi hangulatú, de jó ötlet, ha egy gyerek akar valamit készíteni a testvérének, vagy a családnak- ezért is küldtük be ötletként.
Judit és Panna


3. Pályamunka

Mokka-kávé keverék:
 
Ezt a receptet évekkel ezelőtt kaptam egy ismerőstől, de eddig a fiókban várta, hogy kipróbáljam. Most jött el az ideje.
 
Hozzávalók:
12 dkg félédes csokoládé
3/4 bögre sovány tejpor
1/2 bögre neszkávé
1/2 teáskanál őrölt fahéj.
 
A csokoládét lereszeltem. A Panna összekeverte az összes hozzávalót, majd beletettük egy tiszta, csavaros fedelű befőttesüvegbe, jól lezártuk- ebből az adagból egy félliteres üvegnyi lett. Kapott egy karácsonyi anyagból varrt " kalapot" is, és a Panna festett rá egy üvegmatrica angyalkát.
 
A recept szerint szobahőmérsékleten egy hónapig áll el a por.
Ha inni akartok belőle, az eljárás a szokásos. Egy bögre forró vízbe kell tenni két kanállal, jól el kell keverni, s már fogyasztható is. Azért leellenőriztük az ízét :) , finom lett. ( persze ízlés szerint tehettek rá tejszínhabot is :)
 
Judit és Panna



2 megjegyzés: