Követőim

2010. október 6., szerda

Ildi pályamunkái

Az alábbi ehető csodát Ildi  küldte nekünk! Én is kaptam Tőle ilyet tavasszal, meg is ettük az utolsó morzsáig :-)) Egyszerű de roppant mutatós, ajánlom mindenkinek!! Én biztosan fogok ilyeneket készíteni ajándékba, és megtöltöm majd finom mézeskalács figurákkal !  Köszönjük Ildi!!



1. Pályamunka                                                     

Mézestál





Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 2 tojás, 2 evőkanál margarin, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 20 dkg langyos méz, 1 tasak Kotányi mézessütemény  fűszerkeverék
Ebből lett az alábbi 3 db tál és a negyed része még megvan a tésztának, amiből mézes figurákat készíthettek bele! Egyébként én szaloncukor és egyéb nyalánkság tárolására alkalmazom.
Az edények átmérői: kis tál 18 cm, fazék 19 cm, lábos 20 cm
A hozzávalók közül semmi nem lehet hideg, minimum szoba hőmérsékletű!!!
A liszt felét félreteszed, az összes többit egy tálban összekevered és elkezded gyúrni. Közben folyamatosan adagolod hozzá a maradék lisztet. Mikor úgy érzed, hogy nagyon ragad és nem lesz belőle semmi, akkor lesz jó, pillanatokon belül! Ne add fel!:)
Szép sima tésztát kapsz, amit pihentess egy kicsit, amennyi időd van, de minimum fél órát!
Az öreg  fém-, illetve zománcos edénykéidet kívülről bevonod alufóliával, majd a tészta negyedét kinyújtod, enyhén lisztezett deszkán, nem túl vékonyra, a nagysága  feleljen meg az edényed méretéhez! Óvatosan felveszed a deszkáról - esetleg egy szélesebb pengéjű késsel segítesz - és ráborítod az edényed aljára. Így is hagyhatod, de körbe is vághatod, ha azt szeretnéd, hogy egyenes legyen a tálkád széle! Megkened tojássárgájával és előmelegített forró sütőbe teszed, majd visszaveszed a lángot kicsire. Nekem vacak a sütőm, nem tudok időt írni, kb fél óra kell hozzá. Érezni fogod az illatát, vagy látod, hogy csillogó barna, akkor vedd ki, mert hirtelen eléghet!  Még melegen szedd le róla a fóliát és hagyd hűlni!
Addig egy tojásfehérjét kikeversz kb. 20 dkg cukorral, vagy teszel bele még annyit, hogy sűrű legyen, épp hogy folyós...A képen láthatod! Ezt egy zacskó csücskébe kanalazod, aminek a sarkára egy pirinyó lyukat vágsz! Oda kell tömörítened az összes habot, szorítod, nyomod... és így szépen kidíszíted, megrajzolod a táladat! Megszórhatod, díszítheted bármivel, amit csak találsz otthon! Nekem ma ez volt itthon, így sikerült!:)

Ebből a mennyiségből 4 tálat készíthetsz! Jó kis ajándék, minden méretben készíthető és azt hiszem egyedi!
Ha nem akarod elhasználni, de szereted a mézest, érdemes begyúrni ezt az adagot, mert alufóliában akár két hónapig is eláll!!! Csak ha előveszed, egy pillanatra tedd a mikróba, hogy könnyebben lehessen gyúrni!
Jó szórakozást!

29 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek!!! Itt kérdezném meg, mert lehet, hogy másnak is hasznos lesz a válasz! Az oldalát hogyan díszíted, hogy nem folyik le a máz és nem esik le a nagyobb cukorka??? Hiszen az majdnem függőleges.

    VálaszTörlés
  2. Háát, ügyesen!:)))) Ezért kell a máznak sűrűnek lennie!!! A mutató- és hüvelykujjaddal egy kört formázol és úgy fogod meg, eldöntve a tálkát! Fontos, hogy ne lógjon a levegőben a kinyomott cukros hab, hanem egész közel, szinte tedd rá a zacskó csücskét és úgy húzd a mintát! Majd ráérzel!:))))A díszítést mindenképpen nyugodt körülmények között, gyerekmentes időszakban ajánlom!:)
    Ja, és ha elrontod, semmi baj, gyorsan letörölheted az ujjaddal és lenyalhatod!:))))

    VálaszTörlés
  3. Ildi :) ez gyönyörűséges.
    Én karácsonykor templomot vagy házikót szoktam "építeni" mézes sütiből, de lehet hogy idén a kosárkádra váltok.

    VálaszTörlés
  4. ez fantasztikus!! mindenképpen kipróbálom:)köszönöm, hogy megosztottad velünk:)

    VálaszTörlés
  5. Ez szuper!!!!
    a fiaim úgyis állandóan mézeskalácsozni akarnak...

    VálaszTörlés
  6. Kera, az építkezésről már a gyerekeimnél leszoktam, túl bonyolult volt! Ezt viszont az unokáimmal nagyon gyorsan összeütjük! Én a tálat pár nappal előbb, megcsinálom - több kicsit -, ők imádnak díszíteni és az apró sütikkel még kiélhetik kreatív vágyaikat!
    Frivolina, Huligánlány, nektek is szívből ajánlom, nem fogtok csalódni benne!:) Aztán visszajelzést kérek, majd jövőre!:))))

    VálaszTörlés
  7. Eddig még nem csináltam mézeskalácsot, de ezt tuti ki fogom próbálni. Nem is várok vele karácsonyig.:) A másik recept is nagyon jól bevált amit Ilditől kaptam. A dicséreteket én zsebeltem be, így hát mindannyiunk nevében köszönöm nagyon finom volt! :)

    VálaszTörlés
  8. Ildi! Annnnnyyyiiira ügyes vagy!!!! :)))

    VálaszTörlés