Követőim

2010. október 8., péntek

Fecske László pályamunkái

 
 

Nos, lányok! Mától kezdve nem használhatom ezt a megszólítást! :-))) 
Megérkezett az 1. férfi pályázónk, nagy-nagy örömömre!
Fogadjátok nagy szeretettel László alkotását!  Köszönjük!!!

 
 1. Pályamunka                               Mikulás szánon
 
 
 
Leírás: A képen egy szánkó, s a rajta ülő Mikulás látható, teljes mértékben a saját fantáziám végterméke. Talán bonyolultnak tűnik az elkészítése, de ha van kézügyességünk egyáltalán nem az.
 
Anyagszükséglet a Mikuláshoz: némi drót, egy darabka seprűnyél (6 cm-nyi), 1 db ping-pong labda, piros anyag a Mikulás ruhájához és sapkájához, kevéske világosbarna festék, kis fakockák amelyből csiszolópapír segítségével kialakítjuk a kezeket, s a csizmát, valamint a Mikulás apró orrát, kevés fekete, piros és fehér festék, szivacs a ruhácska alatti "Mikulástesthez", és szakállnak való fehér rojtos anyag, vagy esetleg vatta.
 
Anyagszükséglet a szánhoz: faragasztó, fűrész(lap), akkora farostlemez darabkák, amekkora szánkót szeretnénk alkotni, egy kb 10 cm-es seprűnyél, zöld anyag a szánkó ülőkéjének a bevonására, szivacs az ülőkéhez, piros festék a szánhoz, ezüst festék a talphoz, narancs festék a seprűnyélhez, kalapács, egy erősebb drótból, vagy vékonyka köracélból pedig kalapács segítségével el tudjuk készíteni a talpazatot, de talpak nélkül is szép a végeredmény.
 
Elkészítési útmutató:  A Mikulás váza a 6 cm-es seprűnyél, amibe bele kell fúrnunk 3 irányba egy akkora fúróheggyel, hogy a keletkező lyukban szoruljon a drót. Egy lyuk a tetejére (a fejnek) kell, egy másik furatot vízszintes irányba fúrunk (átfúrjuk a fadarabot teljesen "kézmagasságban", és lentebb is a lábaknak. Minden lyukba drótot fűzünk (nem túl hosszút, a fejnek rövidet). Ez a váz. Piros anyagból elkészítjük a kissé bő ruházatot (felsőt, alsót, és a sapkát). Két egyforma minta kivágása után összevarrjuk a részeket, aztán ráhúzzuk a vázra. Szivaccsal kitömjük a testet, a drótok 1 centire legalább lógjanak még ki. A ping-pong labdát 1 helyen kijukasztjuk, lefestjük világosbarna festékkel, rajzolunk neki szemet, szemöldököt, s egy pici fadarabból kicsiszoljuk az orrot, amit szintén barnára kenünk, és száradás után ráragasztjuk a fejre. A fejet később ráhúzzúk a drótra, és a rojtos anyaggal kialakítjuk a szakállat, amit szintén felragasztunk a fejre. A kezeket, és a csizmákat csiszolással alakítjuk ki, a kezeket pirosra, a csizmát feketére festjük, és belenyomjuk a kiálló drótokba. A drótváz a végtagok mozgathatósága miatt szükséges, akárcsak a bábfilmek főszereplőinél. A sapka végére bojtot varrunk, vagy ragasztunk, s a sapkára, valamint a teljes ruházat szegélyére, szélére fehér anyagcsíkot ragasztunk.
     
A szán oldalainak alakját fantáziánk szerint rárajzoljuk a farostlemezre, majd kivágjuk az elemeket (ha nincs semmilyen fűrészünk, legvégső esetben egy vasfűrészlappal is megoldható). Mérőszalaggal, s egy vonalzóval kiszerkesztjük az elemeket (előlap, hátlap, alj, ülőke) és kivágjuk őket. Az éleket megcsiszoljuk. Faragasztóval összeragasztjuk őket (kitámasztjuk valamivel a 20 perces kötésidő miatt). A szánt megszáradás után körbecsiszoljuk és lefestjük pirosra. A kb. 10 cm-es seprűnyél darabot a kép szerint előre bevágjuk, előzőleg lefestjük, majd beragasztjuk. Az ülőkére szivacsot ragasztunk, amelyre zöld anyagot feszítünk, amit szintén ráragasztunk az ülőkére. Ha a talpat is szeretnénk elkészíteni, egy apró hegesztés is vár ránk (ha jobb megoldást nem tudunk a fém összeillesztésére). Vasfűrésszel elvágjuk a hosszát, kalapáccsal ívesre üthetjük az orrát, majd végül ezüst festékkel festjük le. A két talpat összeillesztjük (hegesztéssel, vagy esetleg ragasztással), s a szán erre ül rá, amit szintén rögzíthetünk ragasztással, vagy esetleg drótozással.
    
A szán oldalát kidekorálhatjuk, s egy kis zsákocskát is oda tehetünk a Mikulás mellé.
 

3 megjegyzés:

  1. Kedves László! Szuper a szánkózó Mikulásod, nagyon ügyes és ötletes vagy, gratulálok!:) Én még a konkrét fúrás-faragással nem próbálkoztam, de most nagy kedvet adtál a kipróbálásához!:)
    Még valami: ugyan nem hatalmaztak fel, de a gátlásokat oldandó, felajánlom mindannyiunk nevében a tegeződést - amennyiben nem sértő számodra -, úgy egyszerűbb nekünk is -, vannak itt csitrik, nagymamák, minden korosztály és hogy csak nők, ez ne zavarjon!!!:) Nem ismerjük egymást, de tiszteljük!...Természetesen nem kötelező elfogadnod!:)Köszönjük, hogy megtiszteltél minket, mint első férfi pályázó! Talán kedvet kapnak a többiek is...:)

    VálaszTörlés
  2. Ez nekem is nagyon tetszik, de én apát fogom győzködni, hogy ő is el tudja készíteni a kislányunknak!

    VálaszTörlés